­

Racehund eller blanding?
Alle hunde er skønne uanset om det er race- eller blandingshunde. Men køber du en blandingshund så kender du oftest ikke forældre dyrene, og det er i høj grad et spil i lotteriet. Det er svært at forudsige hvordan en blandingshund kommer til at udvikle sig. Usikkerheden gælder ikke kun størrelsen og udseendet. Hundens mentale egenskaber er også sværere at forudsige i en blandingshund. Købsprisen er som oftest lavere for en blandingshund, men da anskaffelsesprisen er lille i forhold til hvad det koster holde hund, bør dette ikke være et tungtvejende argument.Med en racehund har man større sikkerhed for, hvad det er man har købt. Køber man en hund der er stambogsført i Dansk Kennel Klub medfølger en stambog med hunden. En stambog - eller stamtavle - er hundens anetavle, der angiver navne og stambogsnumre på hundens forfædre i tre generationer. På stamtavlen kan der stå oplysninger om bl.a. forældre og bedsteforældres prøve- og udstillingsmeritter. Der kan også stå oplysninger om hundenes sundhedstilstand - at de har været undersøgt for bestemte arvelige lidelser. Stambogen er ikke noget garantibevis, men siger noget om hundens baggrund. Med en DKK stambog kan du deltage i udstillinger, prøver m.m. og du kan få stambogsført hvalpe efter hunden, hvis de pågældende krav til racen er opfyldt.
Hør nærmere om dette hos en opdrætter eller racens specialklub.

Før du anskaffer dig en hund bør du gøre dig følgende overvejelser:

Har du tid?

Alle hunde, uanset race, er flokdyr og har brug for at være sammen med dig for at trives. En hund bør ikke være alene mere end 5-6 timer dagligt. Hunden skal udover daglig motion, aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (varierer fra race til race). Alt i alt skal du kunne afsætte minimum 1½ time om dagen til at beskæftige dig med hunden - udover al den tid, hvor du på anden måde er sammen med hunden.
Passer en hund ind i din hverdag?
En hund trives bedst med en nogenlunde regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, mange flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger m.v. kan godt gøre hunden urolig og stresset.
Hvad med fysikken?

Selv den mindste hund skal i et eller andet omfang motioneres, trænes og have oplevelser, og det stiller krav til fysikken. Store hunde kræver generelt mere træning, da de ellers kan være svære at håndtere og have med ud. Men alle hunde har krav på oplevelser og vil gerne ud og gå tur (også selv om du har en stor have).
Har du råd?

Det koster at have hund - og her tænkes ikke på hvalpens pris. Anskaffelsesprisen er nemlig forbavsende lille, når man tænker på hvad det koster at holde hund i 10-15 år. Man skal påregne udgifter til mad, hundeudstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uventede dyrlægebesøg, træning, pelspleje, pensionsophold, div. forsikring m.v.
Så synes man, at prisen på en stambogsført hvalp til mellem 3.500 - 12.000 kr. (afhængig af race) lyder afskrækkende, bør man overveje, hvorvidt man overhovedet har råd til at holde hund.
Foderet alene anslås til at beløbe sig til: En lille hund spiser årligt for mindst 800 kr., en mellemstor hund for ca. 1800 og en stor hund spiser for ca. 3.400 kr. årligt. Rekvirer evt. folderen "Hvad koster det at holde hund?" fra Dyrefondet. eller se nedenfor....
Hvordan bor du?

Hundens størrelse bør også i nogen grad afhænge af hvordan du bor. Hvis du bor i lejlighed og skal gå på rigtig mange trapper hver dag, er det uhensigtsmæssigt at vælge en meget stor og tung race, idet det er belastende for hunden at gå på de mange trapper, før den er fysisk udviklet. - Og det er ligeledes belastende for dig at skulle bære hunden! Hvis du ikke har bil og færdes på cykel, i tog eller bus, kan det være en fordel at købe en mindre race, der måske endda kan sidde i en taske, og må medbringes i offentlige transportmidler i byerne.
Hvilken pels?
Husk at nogle racer stiller særlige krav til pelsplejen - både økonomisk og tidsmæssigt. Racer med lang pels skal børstes dagligt, andre skal trimmes eller klippes regelmæssigt, og andre igen skal blot børstes eller gnubbes med en gummihandske et par gange om ugen. Spørg nærmere til dette hos en opdrætter eller racens specialklub

Inden du beslutter dig...
Det er en god idé at tage på en hundeudstilling før du køber hund. Her har du mulighed for at se en mange forskellige racer, både hanner, tæver, unghunde og hvalpe. Du har samtidig mulighed for at stille spørgsmål til ejere og opdrættere, om alt lige fra pelspleje og motion til mentalitet og sundhed.

Er du førstegangs hundekøber, så læs bøger om hunde,adfærd og træning m.m. på DKK's hjemmeside findes der et hav af hundebøger i "shoppen", spørg evt. også din dyrlæge til råds..

Hvad koster det at have hund:

Materiale hentet fra www.netdyredoktor.dk - Hundeskolen v. Lise Lotte Christensen
 

Racehund stambogsført i Dansk Kennel Klub

Afhænger af racen
men en golden retriever fås fra ca


7000-10000

Éngangs-udgifter:

Lovpligtig ID-mærkning (tatovering el. mikrochip)

kr. 350 *

 

Lovpligtig tilmelding til Dansk Hunderegister

kr. 150 *

 

Lovpligtigt hundetegn med ejers navn, adr. og tlf.

kr. 100

 

Halsbånd og liner

kr. 200-300

 

Hundekurv

kr. 200-500

 

Mad og vandskål

kr. 150

 

Børster, negleklipper m.m.

kr. 150

 

Hundelegetøj

kr. 150

Faste udgifter pr. år:

Lovpligtig ansvarsforsikring

kr. 350

 

Hundesygeforsikring

kr. 850

 

Sundhedseftersyn / vaccination

kr. 400

 

Loppeprodukter / ormeprodukter

kr. 300

Variable udgifter pr. år:

Foder - afhængig af kvalitet og mængde

kr. 1500-5000

 

Dyrlægebesøg - hvis uheldet er ude...

Almindelig konsultation: typisk 4-500 kr.
vagtkonsultation er altid dobbelthonorar. **

Øvrige:

Hundepension pr. døgn

kr. 130

 

Hvalpemotivationskursus

kr. 300

 

Klipning el. trimning afhængig af race

kr. 300-600

 

Bøger om træning m.m.

kr. 200

 

Hundepas m.m. hvis hunden skal med til udlandet

Et hundepas udstedes, når man skal dokumentere forhold, som f.eks vaccination mod rabies. Prisen varierer på udstedelse af hundepas, men det er oftes billigst i forbindelse med anden behandling på dyreklinikken.


Har du spørgsmål? Ring til os på +45 20 83 45 23

­