­
MENTALBESKRIVELSE den 20-03-2010 i Søby Brunkulslejre ved Brande

Her vil vi prøve at afdække en såkaldt Mentalbeskrivelse. Det er en beskrivelse af hundens mentalitet og ikke en test eller prøve, og den afholdes indenfor DKK-regi, som afholdes med et team af en Teamleder og 3 uddannede mentaltestere. Hunden kan testes fra den er 10 mdr. gl. og resultatet bliver indført i dens register hos DKK. Hunde over 24 mdr. bliver ikke registreret, da de på dette alderstrin har fået afmonteret og indlært forskellig adfærd.
PS. Lomond klarede sig rigtigt flot!
Første punkt - 1a - i testen er Kontakt - Her testes der for, hvor hurtigt hunden tager kontakt til et fremmed menneske (TL-Testlederen) - Sker dette ikke af sig selv, hjælpes hunden på vej.
DSC_1175-1 DSC_1177-1
Næste punkt - 1b og 1c - er Håndtering, og her tester man, om hunden vil håndteres af en fremmed (TL), som gør det ved at røre ved hunden, ae den og tjekke øretatovering
DSC_1181-1 DSC_1184-1
2a, 2b og 2c hedder Leg og består i at teste hundens hurtighed og villighed til at indgå i leg sammen med sin fører og TL ved at disse to står og kaster en klud i mellem sig, hvorved kluden på et tidspunkt bliver kastet til en af siderne, og så ser man, hvor hurtigt hunden samler op (Leg - greb) og hvordan der testes for, om hunden er villig til at holde ved kluden, når TL tager ved den (Leg - træk)
DSC_1185-1 DSC_1193-1
Næste punkt i testen er Jagt - 3a og 3b. Der er opstillet en "Kanin-bane" til formålet, hvor der bliver trukket en hvid klud i zig-zag bevægelser i mellem pindene. Dette er for at teste hundens medfødte jagtegenskaber på SYN. Man tester også for, om hunden tager byttet, når den kommer derud (hvis den løber efter den).
DSC_1208-1 DSC_1211-1
Aktivitetsniveau - 4 - Dette tester man for at se, om hunden har tilbageværende uro efter de første momenter. Det bedste er, at hunden her forholder sig roligt og afbalanceret, som man i dagligdagen også ville ønske af sin hund, når der ikke skal ske noget. Dette er en højst ønskelig egenskab hos apporterende hunde, som jo skal sidde stille i længere perioder uden unødig uro. Man skal stå stille i 5 (laaaange) min. uden at foretage sig noget som helst og så se, hvad hunden gør..
DSC_1220-1 DSC_1223-1
Så kommer man til Overraskelse (skræk, trusler / aggressivitet, nysgerrighed og afreaktion - 5a, 5b, 5c og 5d). Her tester man hundens reaktion i en situation, hvor hunden bliver pludseligt overrasket af en pludseligt optrukket kedeldragt, idet man er ved at være foran den under gang. Hvis man er ude at gå en tur med sin hund, så er det vel rart at vide, hvornår/hvordan ens hund vil reagere, hvis der pludseligt hopper en mand eller barn ud foran én - eller måske en "fuldebøtte" - det ville jo ikke være rart at have en hund, som går i et direkte angreb eller en hund som stikker i flugt til nabobyen.
DSC_1229-1 DSC_1230-1
Efter at kedeldragten er (meget) pludselig dukket op, så bliver man bedt af TL til at gå hen til kedeldragten for at hjælpe hunden derhen - måske skal kedeldragten helt ned og ligge igen. Herefter tester man hundens evne til at afreagere, hvilket er noget af det vigtigste i denne beskrivelse - det er meget vigtigt, at en hund kan komme sig over en oplevelse meget hurtigt, så den ikke går rundt i en ubalanceret tilstand.
DSC_1236-1 DSC_1243-1
Næstefter kommer Lyd (skræk, nysgerrighed, afreaktion, 6a, 6b og 6c) Det foregår ved, at man også bliver sendt ud og gå en lille tur sammen med hunden, hvor man skal passere en plade: "Skramlet", hvor der i forbipassagen pludseligt bliver trukket en jernkæde henover en jernplade, som giver en ret høj og larmende lang lyd. Ellers er det samme procedure som den foregående.
DSC_1258-1 DSC_1259-1
Et af de sidste momenter er Spøgelser ( skræk, trusler / aggressivitet, afreaktion - 7a, 7b, 7c). Her tester man hundens reaktion under en længere tidsperiode under pres, hvor hunden skal tage stilling til 2 spøgelser, som skiftevis går langsomt ind mod hund og fører. Igen skal fører holde sig fuldstændig neutral og lade hunden klare skærene selv. På et tidspunkt, når de stå ca. 10 meter fra fører og hund stopper spøgelserne deres fremgang og vender sig om med hovedet ned - Herefter bliver hunden sluppet, og man skal så se, hvordan hunden vælger at reagere. Hvis hunden ikke har overskud nok til selv at udforske spøgelserne, bliver den hjulpet af, at føreren går hen til spøgelserne og er måske nødt til helt at tage hoved-masken af (demaskere) - Herefter bliver der snakket rigtigt venligt til hunden, så den kan finde ud af, at det jo bare var et menneske - PUHA!
DSC_1268-1 DSC_1269-1
DSC_1283-1 DSC_1286-1
DSC_1290-1 DSC_1308-1
Sidste punkt på testen er Skarp lyd - 8 , hvor der bliver 2 skudt medens fører leger med hunden og så 2 skud medens hund og fører står stille.
DSC_1328-1 DSC_1324-1
DSC_1336-1
 
Har du spørgsmål? Ring til os på +45 20 83 45 23

­